IAMALAYSIAN Going FROZEN….lets go, lets GO..

13576717_10155077075269408_3173985396643682910_o

For those who do not know me, here is a little bit about my background that people seldom care to know. In 1989 I took a cooking program “Pastry and Baking” under a local Institute, graduate and start working before realising on my first day of job that “I don’t really care for kitchen work” and started something else (Flying School in USA). But yes it is in the blood hahaha, should I say long before “Master Chefs” even hits the rave. Saying that my love for food is just as fiery as my love for flying and riding. And yes every morsel counts and I take food so seriously that the food I serve would be equally as good as anything I would dine on myself. If anything I would love more, is definitely spreading the love on the tableūüôā Yearghh

Hari Raya Haji is just around the corner and because of that I think it’s the best time to holla to all, Iamalaysian newest range of FROZEN HALAL food that I am selling, which are Rendang Kambing Adventure (great for long haul) and Karipap Kambing Power (superb for supercharge energy) both equally tasty and scrumptiously good.

 

The rendang kambing is using grounded spices, lightly warm on pan until it emits its fragrant spicy smell, and later blended freshly from scratch ( using pestle and mortar). Even the ‘kerisik’ or desiccated coconut is lightly fried and pounded until the creamy coconutty goodness surfaces.We use good quality Goat meat and the whole process takes around 5 to 6 hours slowly simmering on the hot stove, making sure the meat is tender and succulent. Every mouthful would be melting in your mouth. I might be rough around the edges but still after lots of input and suggestions from my fellow customers during Hari Raya, I’m sure I’ve come up with the best recipe in hand. So if you like Goat, I’m sure you would love my “Rendang Kambing Power”. The level of spiciness can be pre-requested (as the one I cook is non-spicy perfect for children and old people). Won’t regret it lah. The rendang can be delivered fresh ( order above 1 kg) but it will be frozen once cool down to maintain its freshness. The price for Rendang Kambing is

  1. 500 g  RM35
  2. 1000 g (1kg)  RM70
  3. Lemang   RM15 per piece

Next would be my Karipap Kambing or a more Glamorous name would be Goat Empanadas. The size of each curry puff is huge (over 14cm in length). The fillings is a secret recipe that I got from my mother, creamy potato and goat meat. It’s not spicy and the flaky skin is crumbly and crisp due to the pure butter. Yes PURE BUTTER I kid you not. Well not so nice for your blood pressure but surely good for the tummy. A sinfully goodness you can’t say no. One single serving might not be enough because it’s that good but it can set you full easily. The curry puffs are sold frozen in packages of 5 pieces each value at RM 16 per pack (package is microwave friendly). It’s pre baked before packed, so you just popped it in the toaster/oven/microwave for few minutes/seconds and it’s ready to be fried to golden perfection. Yummilicious

Please whatsapp 019- 2121 112 to place an order. As all food are cook upon order, I need all request to be at least 24 hours (1 Day) before the date of delivery. We still cater until Hari Raya Haji, that is how committed we are. Do make your order soon because from previous experience all items are hot and selling pretty fast. Delivery charges will be added if there is request for delivery to home/office. But you can always drop by the shop at Iamalaysian V Care/ Iamalaysian Cafe Spanar and Senduk anytime. We always welcome you. Do whatsapp the day before pickup ok. Have a nice day

karipap1

***Catatan Bahasa Melayu***

Bagi orang yang tak berapa kenal aku, kat sini ada sikit tentang latar belakang aku yang orang jarang ambil berat. Sebenarnya pada tahun 1989 aku ambil kursus memasak dalam program “Pastry dan Baking” dengan sebuah Institut pengajian tempatan. Aku graduate ok dan dah mula bekerja sehari sebelum aku sedar pada hari pertama aku kerja yang “Jiwa aku tak sesuai didapur” , aku mula amik jurusan lain (Sekolah Penerbangan pula di USA). Tetapi ya, percaya atau tak memasak ni dah ada dalam darah daging aku hahahaha, malah lagi awal dari cerita “Master Chef” kat tv tu, sebelum program tu meletop. Minat aku pada makanan adalah sama besar dengan cinta aku untuk terbang dan menunggang motor. Setiap suapan tu aku ambil kira dan pada aku begitu serius sampai aku akan pastikan apa saja makanan yang aku hidangkan mestilah lazat macam yang aku suka makan. Sudah semestinya aku sediakan semua makanan tu dengan penuh kasih sayangkan. Yehaaa

Hari Raya Haji dah dekat sangat sebab tu aku fikir ini lah masa terbaik untuk perkenalkan pada semua pembaca dan pengikut aku, makanan HALAL FROZEN keluaran Iamalaysian yang terbaru, Rendang Kambing Adventure (sesuai untuk perjalanan jauh) dan Karipap Kambing Power (hebat untuk tenaga supercharge segera) kedua-duanya sama-sama lazat dan mabeles.

Rendang Kambing tu menggunakan rempah ratus Sebenar (bukan premix), aku sanga (goreng kering) atas kuali sampai dia mengeluarkan bau pedas wangi, dan kemudian aku tumbuk halus(guna lesung batu). ‚ÄėKerisik’ atau kelapa parut kering pun aku buat sendiri goreng dan tumbuk sampai naik minyak yang lemak manis tu. Aku gunakan daging kambing yang bagus kualitinya dan proses mereneh rendang ambil masa lebih kurang 5-6 jam dengan api perlahan di atas dapur sehingga daging betul2 lembut. Orang kata takde gigi pun takpe, cair di dalam mulut. Aku mungkin nampak kekok pada mulanya, yelah dah lama kut aku tinggalkan bidang masakkan,tapi lepas dapat banyak maklumbalas dan cadangan daripada pelanggan dan rakan-rakan aku semasa Hari Raya, aku yakin yang aku telah dapat resipi yang terbaik di tangan. Jadi, kalau suka makan Kambing, aku jamin lah akan suka “Rendang Kambing Power” aku. ¬†Makan dengan Lemang aduhh terangkat beb. Tahap kepedasan boleh mintak (aku masak tak pedas sesuai untuk kanak-kanak dan orang-orang tua). Rendang boleh dihantar segar (tapi kena pesanan melebihi 1 kg) yang lain aku dibekukan segera sebaik saja dia sejuk untuk mengekalkan kesegarannya. Harga untuk Rendang Kambing macam kat bawah.

  1. 500 g RM35
  2. 1000 g (1kg) RM70
  3. Lemang RM15 setiap satu

Seterusnya ialah Karipap Kambing Power aku atau nama yang lebih glamor Goat Empanadas. Saiz setiap karipap sangat besar (lebih kurang 14 cm panjang). Isi karipap adalah dari resipi rahsia yang aku dapat dari mak aku, kentang berkrim dengan daging kambing. Karipap tak pedas dan kulitnya rapuh dan rangup kerana aku menggunakan mentega tulen. Ya PURE BUTTER . Napa, tak percaya ke? Memang laa tak baik untuk tekanan darah tapi  pasti baik untuk perut dan anak tekak. Sedap sampai menjilat siku. Satu keping mungkin tak cukup sebab terlalu lazat tapi sebenarnya makan sekeping tu pun dah boleh mengenyangkan. Karipap ni sejuk beku dan aku jual dalam pak berisi 5 keping setiap satu, bernilai RM 16 satu pak (pak ni boleh guna dalam microwave). Karipap dah separuh bakar, jadi hanya perlu masukkan dalam pembakar roti / oven /ketuhar gelombang mikro untuk beberapa minit / saat dan dah pun boleh goreng sampai garing. Dapnyee

Sila WhatsApp 019- 2121 112 untuk order dan setiap tempahan perlu sekurang-kurangnya 24 jam (1 hari) sebelum tarikh penghantaran. Hari Raya pun aku hantar, komitednya aku meniaga. Kena order awal sebab dari pengalaman lepas memang cepat habis. Caj penghantaran akan ditambah jika ada permintaan untuk hantar ke rumah / pejabat. Atau boleh singgah kedai di Iamalaysian V Care / Iamalaysian Cafe Spanar dan Senduk bila-bila masa untuk ambil sendiri order. Kami sentiasa mengalu-alukan anda. Cuma ingat untuk whatsapp aku sehari sebelum nak amik ok. Itu saja buat masa ni. Terima kasih

CFMoto 650 TK (Guinness World Record achievers Bike)…Why Spend More When You Can Get GREAT for LESS :)

Iamalaysian has been in the adventure riding industry since the founder of the company under Iamalaysian Dot Com Mr Hadi Hussien rode on a “kapchai” from KL to London, solo, through a 24,000 km ride, unassisted, with very low tech equipped( no gps and depend wholly on paper map) in year 2010. After coming back from the Equatorial ride in 2012 ( Indonesia Ride), Mr Hadi thought he would love to share his knowledge on bike care and maintenance with all. So Iamalaysian has set up a place intended for Bike Service and Spa named Iamalaysian V Care Centre for his knowledge sharing. Since then Iamalaysian has developed its own Chain oil (Voil) , Chain Oiler device (Voiler) and also coming up with its own Engine oil brand called Hadi oil. It’s growth for the past five years has slowly progress into something not only on the Adventure Riding traveller stories side but more on being the among the players in the bike business industries.

This year, after the Australian Continent Ride in 2015 last ended , Iamalaysian has decided yet again to expand by venturing into the Bike Rescue ,Halal Frozen Food and Cafe (“Cafe Spanar Dan Senduk”) business. The expansion is now continue by us opening our small showroom (next door ) and selling CFMoto and Megelli motorcycle range. The idea was to sell motorcycles which are both affordable and value for money so that buyers that wish to travel and commute daily with the bike would be satisfied with the bike chosen but spending lot less. Owning the road doesn’t mean you can’t spend wisely. We choose these bikes because we believe that they are very good bikes, purchases would be a bargain and well worth ¬†every penny spend. Seeing the economic scenarios nowadays, when expenditures are very tight these bikes can well be one of the choices that fits the budget range nicely and still delivers in style.

CF1

For today Iamalaysian would love to introduce the CF Moto 650 TK first. Many might not know that although CFMoto is made in china but the brand range of bikes has widely penetrate the Australian, Canadian, New Zealand and USA sector, which says a lot on the bikes worth. ¬† After breaking the “Guinness World Record” in 2014 by a couple who rides (Buck Perley and Amy Mathieson) that travelled 29,500 kilometres on a 131 day journey through every province in China using a CFMoto650 TK; the glorious achievement by CF Moto 650 was continued by another epic journey by¬†Endurance riders, Craig Harcombe and Karl Pirchmoser that has put CFMoto‚Äôs touring bike, the 650TK to the ultimate test by¬†completing one of the toughest longest distance rides in Australia in only six days (10,200 km). They claim that there was not much needed to be done to the bike except normal servicing and even put up a statement that says “The 650 monster¬†is an unbelievable tourer with a price tag that will set touring riders heart racing.” Well that statement should carries a lot of weight in proving how trustworthy the bike can be.

Below are some of the Bike Tech Specs

  • Engine: 649.3cc, 8-valve, liquid-cooled, DOHC parallel twin, 180-degree crank
  • Power: 41.5kW @ 9500rpm
  • Torque: 62Nm @ 7000rpm
  • Bore x stroke: 83 x 60mm
  • Compression: 11.3:1
  • Transmission: 6-speed, multiplate wet clutch, chain drive‚Ä®Chassis: tubular steel diamond frame with engine as fully-stressed member
  • Suspension: telescopic forks with hydraulic damper; oil and gas hybrid damper single damper rear shock
  • Brakes: dual 300mm steel discs with twin-piston calipers (front), 240mm disc with single-piston caliper (rear)
  • Tyres: 120/70 R1758H (front), 160/60 R1761769H (rear) Continental Road Attack 2
  • Wheelbase: 1415mm
  • Wet weight: 220kg
  • Seat: 795 mm
  • Fuel capacity: 17.5 litres

So we from Iamalaysian is inviting you to come the showroom to test the bike for yourself. We even will throw our buyers some great deals . AT the moment we have in our stock, RED, BLACK and WHITE color models only. For now the ¬†price of the bike is RM 32,000.00 (OTR) but you can come by the showroom and see to believe what a beauty it is. No worries on spare parts and after buy servicing if you buy through us, because Iamalaysian can cater for allūüôā. Below are some great offers that comes with the package.

  • 0 down payment (*terms and condition applies)
  • Up to 7 years ¬†of Loan with AEON Credit (*terms and condition applies)
  • One Year Warranty or 10,000 km whichever comes first
  • Free 5X Services (including filter and engine oil) or 10,000 km whichever comes first
  • Free towing throughout Peninsular Malaysia for One Year
  • Free membership under MGMotorcycle Accident Management Services for One Year

So why wait, just whatsapp/call 019-2121 112 for appointment and if you are keen bring your :

  • ic
  • recent bill statement (3 months)
  • recent payslip (3 months)

WHY SPEND MORE WHEN YOU CAN GET GREAT FOR LESSūüôā

Some  Handsomes Pictures of CFMoto 650 TR beside its BIG brother Honda ST

 

Further references for readers to see

  1. Reviews here
  2. World Guinness Record
  3. Australian Transcontinental Insanity Ride
  4. Videos

 

**************Catatan Dalam Bahasa Melayu*********************

Iamalaysian telah berada di dalam industri pengembaraan lasak bermotosikal sejak pengasas syarikat itu di bawah Iamalaysian Dot Com Encik Hadi Hussien menunggang Kapchainya dari KL ke London, secara solo melalui 24,000 km perjalanan, tanpa bantuan atau pengiring, dengan bantuan teknologi minimum (tiada gps dan bergantung sepenuhnya pada pembacaan peta) pada tahun 2010. Selepas kembali beliau dari pengembaraan Cabaran Khatulistiwa pada tahun 2012 (Ride Indonesia), Encik Hadi berhasrat untuk berkongsi pengetahuan mengenai penjagaan dan penyelenggaraan motorsikalnya dengan semua. Oleh kerana itu Iamalaysian telah menyediakan sebuah tempat khas ¬†untuk Perkhidmatan Bike and Spa diberi nama Iamalaysian V Care Centre. Iamalaysian telah melancarkan produk2nya sendiri seperti minyak rantai jenama (Voil), peranti Peminyak Rantai (Voiler) dan turut memperkenalkan pelbagai jenama minyak enjin sendiri dalam rankaian dikenali sebagai ‚ÄúHadi Oil‚ÄĚ. Sepanjang tempoh pertumbuhan selama lima tahun yang lalu, Iamalaysian telah perlahan-lahan maju setapak demi setapak ke hadapan dan kini bukan hanya terlibat dengan cerita-cerita Pengembaraan Bermotosikal Lasak Dunia ¬†tetapi juga telah menjadi antara pemain dalam industri perniagaan bermotorsikal.

Tahun ini, selepas Pengembaraan Benua Australia pada 2015 berakhir, Iamalaysian telah memutuskan sekali lagi berkembang dengan meneroka cabang perniagaan Pengangkutan dan Penyelamatan Motorsikal (Bike Rescue), Makanan Halal Sejuk Beku(Halal Frozen Food) and Caf√© Makanan ( ” Iamalaysian Cafe Spanar Dan Senduk”). Pengembangan bisnes kami ini diteruskan dengan pembukaan bilik pameran kecil kami (bersebelahan VCare Centre) yang mempamer dan menjual rangkaian motorsikal jenama CFMOTO dan Megelli. Idea asal kami adalah untuk menjual rangkaian motosikal yang harganya berpatutan dengan nilai wang supaya pembeli yang ingin mengembara dan berulang-alik dengan kenderaan mereka itu akan berpuas hati dengan motorsikal yang dipilih tanpa perlu berbelanja besar. Memiliki jalan raya tidak bermakna anda tidak boleh melabur keatas sesuatu dengan lebih bijak. Kami memilih rangkaian motorsikal ini kerana kami percaya bahawa ia adalah motorsikal yang bagus, menguntungkan pembeli kerana ia murah dan setiap sen yang dibelanjakan adalah sangat berbaloi dengan kemampuan motor terbabit. Melihat senario ekonomi pada masa kini, apabila perbelanjaan isirumah adalah sangat terhad, motorsikal ini boleh menjadi salah satu pilihan yang sesuai dengan bajet yang sederhana tanpa perlu berkompromi dengan keunggulan dan gaya.

Untuk hari ini, Iamalaysian ingin memperkenalkan CFMoto 650 TK, salah satu motor dalam simpanan bilik pameran kami. Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa walaupun CFMOTO dibuat di china tetapi jenama ini telah lama secara meluas menembusi pasaran, Kanada, New Zealand, Amerika Syarikat dan Australia. Ini membuktikan lagi kredibiliti dan kemampuan motorsikal terbabit. Selepas memecahkan “Guinness World Record” pada tahun 2014 dengan kisah kembara pasangan (Buck Perley dan Amy Mathieson) yang mengembara sejauh 29,500 kilometer dalam perjalanan 131 hari melalui tiap-tiap daerah di China menggunakan CFMoto650 TK; pencapaian gemilang oleh CFMoto 650 TK ini telah diteruskan oleh satu lagi perjalanan epik oleh penunggang Endurance, Craig Harcombe dan Karl Pirchmoser dari Australia yang telah meletakkan motorsikal touring Cfmoto, iaitu 650TK untuk ujian akhir dengan melakukan salah satu daripada tunggangan jarak jauh paling sukar di Australia dalam masa hanya enam hari (10,200 km). Mereka mendakwa bahawa hampir tiada pengubahsuaian yang perlu dilakukan untuk motosikal terbabit kecuali servis normal dan juga meletakkan satu kenyataan berani yang mengatakan bahawa “Motorsikal 650 ini satu jentera yang sangat lasak dan hebat dan dengan tag harga yang rendah dan sukar dipercayai akan menyebabkan hati para penunggang motorsikal Touring berdegup kencang terlalu mahu memilikinya.” Suatu kenyataan yang sangat bagus dari mereka yang professional dan berpengalaman bukan?.

Di bawah adalah beberapa  Spesifikasi Teknikal Motor

  • Engine: 649.3cc, 8-valve, liquid-cooled, DOHC parallel twin, 180-degree crank
  • Power: 41.5kW @ 9500rpm
  • Torque: 62Nm @ 7000rpm
  • Bore x stroke: 83 x 60mm
  • Compression: 11.3:1
  • Transmission: 6-speed, multiplate wet clutch, chain drive‚Ä®Chassis: tubular steel diamond frame with engine as fully-stressed member
  • Suspension: telescopic forks with hydraulic damper; oil and gas hybrid damper single damper rear shock
  • Brakes: dual 300mm steel discs with twin-piston calipers (front), 240mm disc with single-piston caliper (rear)
  • Tyres: 120/70 R1758H (front), 160/60 R1761769H (rear) Continental Road Attack 2
  • Wheelbase: 1415mm
  • Wet weight: 220kg
  • Seat: 795 mm
  • Fuel capacity: 17.5 litres

Kami dari Iamalaysian menjemput dan mengalu-alukan kedatangan anda ke bilik pameran kami untuk merasa kehebatan motor ini sendiri. Berita baik, kami juga akan memberikan pembeli kami beberapa tawaran yang sangat hebat. Dalam simpanan stok kami pada waktu ini hanya ada motorsikal CFMoto 650 TK, MERAH, HITAM dan PUTIH sahaja. Harga motorsikal adalah RM 32,000.00 (OTR) tetapi anda boleh datang sendiri ke bilik pameran dan melihat untuk mempercayai betapa bagusnya ia. Jangan bimbang tentang alat ganti dan servis selepas belian jika anda membeli melalui kami, kerana Iamalaysian mempunyai pusat servis untuk motor yang kami jualūüôā. Berikut adalah beberapa tawaran hebat yang datang sekali bersama pakej.

  • 0 bayaran pendahuluan (* mengikut terma dan syarat)
  • Jaminan sehingga 10,000km atau setahun yang mana habis dahulu
  • Sehingga 7 tahun Pinjaman dengan AEON Credit (* mengikut terma dan syarat)
  • Perkhidmatan Servis Percuma sebanyak 5X (termasuk filter dan minyak enjin) atau 10,000 km yang mana habis dahulu
  • penundaan percuma di seluruh Semenanjung Malaysia untuk Satu Tahun
  • Keahlian percuma di bawah MGMotorcycle Accident Management Services untuk Satu Tahun

Jadi mengapa tunggu lagi?, hanya whatsapp / call 019-2121 112 untuk slot masa datang ke kedai dan jika anda berminat anda boleh terus membawa:

  • ic
  • penyata bil terkini (3 bulan)
  • slip gaji terkini (3 bulan)

TAK PERLU BAYAR LEBIH UNTUK SESUATU YANG HEBAT