Pengembara dari Malaysia.

44528_10150258341990704_762424_n

asik cerita pasal motor aja..

hari ini aku nak bercerita pasal seorang pengembara..

aku kenal dia pon melalui FB dan jugak blog aku.

itu pon masa aku ride solo naik kapcai aku  pergi London.

dia puas carik sana sini macam mana nak berhubung dengan aku.

sudahnya Blog dan FB lah yang menemukan kami.

487555_10152827863295704_577535331_n

aku ingat aku sorang ja buat kerja gila naik motor kapcai…

dia ni lagi gila.

naik basikal ja…

BASIKAL..

969640_10152827920560704_1812428482_n

KAYUH…

309973_10152827863710704_1749408849_n

bukan pulas minyak .

923479_10152827860815704_923593140_n

dia bercerita kat aku ..

siap jual kereta dan harta yang ada untuk mengembara.

nak repair basikal masa memula dulu pon tak reti.

orang tua membebel dan orang keliling yg negative komen jangan ceritalah..

itu biasa.

tapi semangat dia kuat.

581747_10152655084900704_1448001841_n

jiwa kental.

dia start dari china.

66318_10150302168995704_5451318_n

sampai lah ntah negara stans mana..

balik kejap..

sambung lagi tahun lepas.

ye lah kan..

asik travel ja….

jangan kan poket..

gunung pon boleh rata…

duit habis kena balik kerja lah..

tahun lepas dia sudah sambung cycle pergi Norway.

946839_10152827862570704_1434606450_n

solo jugak.

181268_10152827921395704_2115423249_n

salji dah tahap sampai lutut.

eh…bumbung ..

944111_10152827920660704_244965741_n

apa pon…

ini orang mmg patut tabik spring lah.

dia memang hebat.

sangat hebat.

lepas ni dia nak kemana pon aku tak tau..

Kami bertiga ada jugak berjumpa untuk sidang kopi…

bercerita dan berkongsi pengalaman mengembara solo..

Banyak yang kami belajar bersama.

“We never do this for fame,glory,record breaking,title when we come back.With or without sponsors,we have done and achieve and fulfilled our dreams and others too..”

Its not the medium of transport,be it travelling in a truck,car,big bike,small bike,cycle,plane,bus,train.

Not just time and money.

We choose to do it.

calculated risk.

 

17510_10151937948077345_1774697239_n

 

Advertisements

Kapcai pon boleh….

Hujung tahun 2011 tak silap aku…
ada orang add aku dari UK.
dia cakap dia nak ride dari KL balik kampung dia kat UK.
aku tanyalah motor dia kat mana?
dia cakap ada kat kg…
Kat UK laaa…
Nak kargo sampai kl lepas tu nak ride balik UK.
aku pon ok jaaa.

Sampai kl kami pon sambut lah dia..
Bawak gi kedai mamak kat Kelompo ni.
sambil posing posing kat depan KLCC…
kami jadi bahan gelak la abang abang motor besar yg harga mahal belaka.
“Kapcai nak bawak gi London?..mimpi la boleh sampai…Motor buruk mcm ni!!!jangan kata london…rawang belom tentu lepas.”
itu adalah sedikit ja kutukan yang aku sering terima…
tapi aku dah sampai…
alhamdulillah..selamat balik..
yang dok kutuk gelakkan kan aku tu ..habis kuat gi awana ja lah ngan kedai mamak..
sampai harini pon tak kemana lagi…

316871_2564379901524_2030111607_n

380964_2564366141180_1294920232_n

Dia duduk rumah aku 2 minggu…
Nak belajo macam mana nak ride kapcai Buruk yang nak reban bak kata orang kg …
nak balik UK.
sekali ngk mmg mampus la kita tak konfiden langsung motor ni boleh sampai
rider dia pon budak lagi…

masa dia kat Kg bukan dia ada plan apa pon..
sampai sini barulah…
beli peta,study route ngan aku dan segala macam yg aku dah post sebelom ni.
alhamdulillah…
dia pon dah selamat sampai kg.
dah ride gi artik kat kutub utara lagi ngan kapcai dia…
dengar kabar skarang ni dia nak ride gi rusia plak ngan motor level orang bawak gi surau ja skarang…
383183_10150621306629408_814626081_n

so amacam…
bila nak ride jejauh ni…
motor gempak yg harga ratus ribu ka yang menjadi kayu pengukur?
bagi aku …tetap orangnnya
bukan motornya.

sekian…