Pengembara dari Malaysia.

44528_10150258341990704_762424_n

asik cerita pasal motor aja..

hari ini aku nak bercerita pasal seorang pengembara..

aku kenal dia pon melalui FB dan jugak blog aku.

itu pon masa aku ride solo naik kapcai aku  pergi London.

dia puas carik sana sini macam mana nak berhubung dengan aku.

sudahnya Blog dan FB lah yang menemukan kami.

487555_10152827863295704_577535331_n

aku ingat aku sorang ja buat kerja gila naik motor kapcai…

dia ni lagi gila.

naik basikal ja…

BASIKAL..

969640_10152827920560704_1812428482_n

KAYUH…

309973_10152827863710704_1749408849_n

bukan pulas minyak .

923479_10152827860815704_923593140_n

dia bercerita kat aku ..

siap jual kereta dan harta yang ada untuk mengembara.

nak repair basikal masa memula dulu pon tak reti.

orang tua membebel dan orang keliling yg negative komen jangan ceritalah..

itu biasa.

tapi semangat dia kuat.

581747_10152655084900704_1448001841_n

jiwa kental.

dia start dari china.

66318_10150302168995704_5451318_n

sampai lah ntah negara stans mana..

balik kejap..

sambung lagi tahun lepas.

ye lah kan..

asik travel ja….

jangan kan poket..

gunung pon boleh rata…

duit habis kena balik kerja lah..

tahun lepas dia sudah sambung cycle pergi Norway.

946839_10152827862570704_1434606450_n

solo jugak.

181268_10152827921395704_2115423249_n

salji dah tahap sampai lutut.

eh…bumbung ..

944111_10152827920660704_244965741_n

apa pon…

ini orang mmg patut tabik spring lah.

dia memang hebat.

sangat hebat.

lepas ni dia nak kemana pon aku tak tau..

Kami bertiga ada jugak berjumpa untuk sidang kopi…

bercerita dan berkongsi pengalaman mengembara solo..

Banyak yang kami belajar bersama.

“We never do this for fame,glory,record breaking,title when we come back.With or without sponsors,we have done and achieve and fulfilled our dreams and others too..”

Its not the medium of transport,be it travelling in a truck,car,big bike,small bike,cycle,plane,bus,train.

Not just time and money.

We choose to do it.

calculated risk.

 

17510_10151937948077345_1774697239_n

 

Advertisements

11 thoughts on “Pengembara dari Malaysia.”

  1. yeah! Totally agreed with anita yusof. Zahariz mmg hebat.. N you guys really make nation proud… Congrate ea 🙂 will follow ur next story.. Zahariz khuzaimah n anita yusof..

  2. tahniah. pengembaraan berkapcai solo sedara saya masih kagumi. semangat dan jiwa kental tu yg paling saya kagum. nak tempuh cabaran fizikal dan lebih2 lagi mental. terkini selepas Anita dan Zahariz, ada lagi berita tentang sorang lagi bakal mengembara seumpama ini – kali ni sekeluarga dari london bakal pulang ke malaysia(kedah kot?) menaiki caravan. fuh….

  3. Saya ni bakal bersara wajib 60TH pada 2016 mmg minat dengar cerita pengembaraan mereka yang terdahulu, naik motor ,naik basikal, berjalan kaki naik keretapi. Masa sekolah lagi saya minat tengok cerita “Then Came Bronson”.Sejak itulah saya minat utk mengembara.Tapi kerja gila ni bukan mudah.Dah tentu banyak masaalah yang bakal dihadapi.Terutamanya bila di luar negara. Saya telah berusaha nak menghubungi sifu-sifu yang dah mmg expert ttg selok belok mengembara naik motor ni, utk mendapatkan tips penting sebagai persediaan. Ada tak sesiapa yg tahu maklumat sifu-sifu ni supaya saya dapat hubungi.

    matsom

    1. salam tuan…
      kalau ada di kuala lumpur boleh lah dtg ka kedi kami untuk berbual dan secawan kopi
      di FB boleh la mencarik page i am malaysian
      atau v care centre
      boleh hubungi admin atau ngk peta untuk ka kedai
      terimakasih tuan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s