Biso Bonar

Dengan kopi ireng yang enak dan internet dan lazat aku bisa mula menulis.

Di Surabaya ini aku akan cuba menterkinikan Blog dan juga hapdet yang tertinggal di sepanjang Pulau Jawa.
maklumlah…
dah 28 hari aku atas jalan…cuma 2 hari ja aku rest…
lain semua atas motor…
26 hari atas motor mandi hujan…
sampai tumbuh lumut la kat boot aku tu.
waterproof dari dalam dah tahap dia skarang.
asal berenti malam ja…
dah level boleh bela ikan pelaga kat dalam tu.
manalah tau…
ada rezki kalau ada orang nak seponser but baru nanti.

“Kecik Tapak kaki ,
Boot FORMA GT Adventure saiz 44 hamba sarungkan..”

walau pon korang semua dah baca kat paper…
aku tulis skit ja tu….
banyak dah kena edit…
maklum lah nak keluar sokabo kan…
manaleh ikut sedap tekak…

Sudah hampir sebulan…
aku nak cerita skit masa kat sumatera laaa.

ada sekali tu aku berenti kat Pertamina.
di jajahan yang cakap minang..
kira macam Petronas kita la nak isi minyak.

Budak pam attendan ni jeling kat motor aku masa aku turunkan beg nak bukak seat.
dia pusing keliling motor sambil ngk plat no…
leppas tu singgong member dia..
“Orang Me lay siyeee…”

Budak:Nak isi minyak berapeee bang?-sambil mengajuk dan cuba nak cakap slang melayu.
Aku:Panuah.
Budak:urang awak?
Aku:senyum ja….
Budak:Kama bang?
Aku:Baliak Kampuang.
Budak:Dima Kampuang?
Aku:Jauah la dari iko.
Aku:Kek Siko ado rumah makan ko dik?
Budak:Kek Dopan ni bang.Abang Jalan sorang tak makan laie ko?
Aku:Alon.tak nyompek,hongeh.

dah setel isi minyak,bayar,aku ikat balik beg kat seat.
Budak tu datang kat aku tanya.

Budak:Abang urang Malaysiyee kan?
Aku: iyo…
Budak: Malaysiyee kat mano bang?
Aku: Den oghang Kodah…
senyap terus budak tu….
hahaha
aku start motor terus belah……

Sekian….

Advertisements

6 thoughts on “Biso Bonar”

  1. Bro hadi,lain kali cakap mcm ni.’An oghang kodah’.mesti lai tojongkeh dio golak,bukan sonyap…
    He he he.anyway safe ride bro..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s