IAMALAYSIAN Going FROZEN….lets go, lets GO..

13576717_10155077075269408_3173985396643682910_o

For those who do not know me, here is a little bit about my background that people seldom care to know. In 1989 I took a cooking program “Pastry and Baking” under a local Institute, graduate and start working before realising on my first day of job that “I don’t really care for kitchen work” and started something else (Flying School in USA). But yes it is in the blood hahaha, should I say long before “Master Chefs” even hits the rave. Saying that my love for food is just as fiery as my love for flying and riding. And yes every morsel counts and I take food so seriously that the food I serve would be equally as good as anything I would dine on myself. If anything I would love more, is definitely spreading the love on the table ūüôā Yearghh

Hari Raya Haji is just around the corner and because of that I think it’s the best time to holla to all, Iamalaysian newest range of FROZEN HALAL food that I am selling, which are Rendang Kambing Adventure (great for long haul) and Karipap Kambing Power (superb for supercharge energy) both equally tasty and scrumptiously good.

 

The rendang kambing is using grounded spices, lightly warm on pan until it emits its fragrant spicy smell, and later blended freshly from scratch ( using pestle and mortar). Even the ‘kerisik’ or desiccated coconut is lightly fried and pounded until the creamy coconutty goodness surfaces.We use good quality Goat meat and the whole process takes around 5 to 6 hours slowly simmering on the hot stove, making sure the meat is tender and succulent. Every mouthful would be melting in your mouth. I might be rough around the edges but still after lots of input and suggestions from my fellow customers during Hari Raya, I’m sure I’ve come up with the best recipe in hand. So if you like Goat, I’m sure you would love my “Rendang Kambing Power”. The level of spiciness can be pre-requested (as the one I cook is non-spicy perfect for children and old people). Won’t regret it lah. The rendang can be delivered fresh ( order above 1 kg) but it will be frozen once cool down to maintain its freshness. The price for Rendang Kambing is

  1. 500 g  RM35
  2. 1000 g (1kg)  RM70
  3. Lemang   RM15 per piece

Next would be my Karipap Kambing or a more Glamorous name would be Goat Empanadas. The size of each curry puff is huge (over 14cm in length). The fillings is a secret recipe that I got from my mother, creamy potato and goat meat. It’s not spicy and the flaky skin is crumbly and crisp due to the pure butter. Yes PURE BUTTER I kid you not. Well not so nice for your blood pressure but surely good for the tummy. A sinfully goodness you can’t say no. One single serving might not be enough because it’s that good but it can set you full easily. The curry puffs are sold frozen in packages of 5 pieces each value at RM 16 per pack (package is microwave friendly). It’s pre baked before packed, so you just popped it in the toaster/oven/microwave for few minutes/seconds and it’s ready to be fried to golden perfection. Yummilicious

Please whatsapp 019- 2121 112 to place an order. As all food are cook upon order, I need all request to be at least 24 hours (1 Day) before the date of delivery. We still cater until Hari Raya Haji, that is how committed we are. Do make your order soon because from previous experience all items are hot and selling pretty fast. Delivery charges will be added if there is request for delivery to home/office. But you can always drop by the shop at Iamalaysian V Care/ Iamalaysian Cafe Spanar and Senduk anytime. We always welcome you. Do whatsapp the day before pickup ok. Have a nice day

karipap1

***Catatan Bahasa Melayu***

Bagi orang yang tak berapa kenal aku, kat sini ada sikit tentang latar belakang aku yang orang jarang ambil berat. Sebenarnya pada tahun 1989 aku ambil kursus memasak dalam program “Pastry dan Baking” dengan sebuah Institut pengajian tempatan. Aku graduate ok dan dah mula bekerja sehari sebelum aku sedar pada hari pertama aku kerja yang “Jiwa aku tak sesuai didapur” , aku mula amik jurusan lain (Sekolah Penerbangan pula di USA). Tetapi ya, percaya atau tak memasak ni dah ada dalam darah daging aku hahahaha, malah lagi awal dari cerita “Master Chef” kat tv tu, sebelum program tu meletop. Minat aku pada makanan adalah sama besar dengan cinta aku untuk terbang dan menunggang motor. Setiap suapan tu aku ambil kira dan pada aku begitu serius sampai aku akan pastikan apa saja makanan yang aku hidangkan mestilah lazat macam yang aku suka makan. Sudah semestinya aku sediakan semua makanan tu dengan penuh kasih sayangkan. Yehaaa

Hari Raya Haji dah dekat sangat sebab tu aku fikir ini lah masa terbaik untuk perkenalkan pada semua pembaca dan pengikut aku, makanan HALAL FROZEN keluaran Iamalaysian yang terbaru, Rendang Kambing Adventure (sesuai untuk perjalanan jauh) dan Karipap Kambing Power (hebat untuk tenaga supercharge segera) kedua-duanya sama-sama lazat dan mabeles.

Rendang Kambing tu menggunakan rempah ratus Sebenar (bukan premix), aku sanga (goreng kering) atas kuali sampai dia mengeluarkan bau pedas wangi, dan kemudian aku tumbuk halus(guna lesung batu). ‚ÄėKerisik’ atau kelapa parut kering pun aku buat sendiri goreng dan tumbuk sampai naik minyak yang lemak manis tu. Aku gunakan daging kambing yang bagus kualitinya dan proses mereneh rendang ambil masa lebih kurang 5-6 jam dengan api perlahan di atas dapur sehingga daging betul2 lembut. Orang kata takde gigi pun takpe, cair di dalam mulut. Aku mungkin nampak kekok pada mulanya, yelah dah lama kut aku tinggalkan bidang masakkan,tapi lepas dapat banyak maklumbalas dan cadangan daripada pelanggan dan rakan-rakan aku semasa Hari Raya, aku yakin yang aku telah dapat resipi yang terbaik di tangan. Jadi, kalau suka makan Kambing, aku jamin lah akan suka “Rendang Kambing Power” aku. ¬†Makan dengan Lemang aduhh terangkat beb. Tahap kepedasan boleh mintak (aku masak tak pedas sesuai untuk kanak-kanak dan orang-orang tua). Rendang boleh dihantar segar (tapi kena pesanan melebihi 1 kg) yang lain aku dibekukan segera sebaik saja dia sejuk untuk mengekalkan kesegarannya. Harga untuk Rendang Kambing macam kat bawah.

  1. 500 g RM35
  2. 1000 g (1kg) RM70
  3. Lemang RM15 setiap satu

Seterusnya ialah Karipap Kambing Power aku atau nama yang lebih glamor Goat Empanadas. Saiz setiap karipap sangat besar (lebih kurang 14 cm panjang). Isi karipap adalah dari resipi rahsia yang aku dapat dari mak aku, kentang berkrim dengan daging kambing. Karipap tak pedas dan kulitnya rapuh dan rangup kerana aku menggunakan mentega tulen. Ya PURE BUTTER . Napa, tak percaya ke? Memang laa tak baik untuk tekanan darah tapi  pasti baik untuk perut dan anak tekak. Sedap sampai menjilat siku. Satu keping mungkin tak cukup sebab terlalu lazat tapi sebenarnya makan sekeping tu pun dah boleh mengenyangkan. Karipap ni sejuk beku dan aku jual dalam pak berisi 5 keping setiap satu, bernilai RM 16 satu pak (pak ni boleh guna dalam microwave). Karipap dah separuh bakar, jadi hanya perlu masukkan dalam pembakar roti / oven /ketuhar gelombang mikro untuk beberapa minit / saat dan dah pun boleh goreng sampai garing. Dapnyee

Sila WhatsApp 019- 2121 112 untuk order dan setiap tempahan perlu sekurang-kurangnya 24 jam (1 hari) sebelum tarikh penghantaran. Hari Raya pun aku hantar, komitednya aku meniaga. Kena order awal sebab dari pengalaman lepas memang cepat habis. Caj penghantaran akan ditambah jika ada permintaan untuk hantar ke rumah / pejabat. Atau boleh singgah kedai di Iamalaysian V Care / Iamalaysian Cafe Spanar dan Senduk bila-bila masa untuk ambil sendiri order. Kami sentiasa mengalu-alukan anda. Cuma ingat untuk whatsapp aku sehari sebelum nak amik ok. Itu saja buat masa ni. Terima kasih

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s