Countdown…5 Days to go

Salam.

Masa berlalu begitu pantas. Maafkan jika 3 hari senyap tanpa berita. Sibuk dengan persiapan.

Updates  hingga ka hari ini
Carnet sudah dapat. Carnet ini adalah keperluan yang paling penting selain passport jika ingin travel overland. Dalam lain kata …ia adalah passport bagi kenderaan yang bakal digunakan. Terserah jika nak apply mengikut negara yang bakal dilalui ataupon terus apply bagi satu dunia.

Visa
Hari ini sepatutnya urusan visa sudah selesai tapi embassy bagi negara ni( tak yah la sebut embassy mana) sudah buat silap. Maka kena la re submit yg baru untuk pembetulan. By thursday siap la visa bagi negara yang akan saya lalui.

Motor
Tayar depan belakang dah tukar pada tubeless.

Minyak itam dah tukar bersama oil filternya. Motor ni tak susah nak maintain. Ikut manual every 2500km tukar minyak itam. Ikut perangai saya …every 2000km tuka minyak itam dan oil filter skali. Pastikan yg ori kalau tak nanti mmg enjin boleh rosak.

Makanya, banyak la jugak oil filter nak kena usung sepanjang perjalanan nanti. Minyak enjin boleh didapati di sepanjang perjalanan. No problem.

Flag Malaysia dah dapat…tadi Abg Man Blackbird sudah serah. Yg masih mencari adalah flag Johor.


Maps

misi ini saya tidak menggunakan GPS. Saya ni old skool skit…pakai map ja. Map bagi sepanjang perjalanan sudah berada di dalam tangan.

Apa lagi yang kurang? Any suggestion?

Khoda Hafez.

——————

Salaam.

Time flies fast that I did not realised that I haven’t update this blog for 3 days already! Been busy with the preparation for the journey.

Updates todate
Got my carnet. So, what is carnet? Carnet is “Merchandise Passports.”  They are international customs documents that simplify customs procedures for the temporary importation of various types of goods.

Visa
Visa documentations should be done by now but I have been having problems with this one embassy. They have made a mistake and I have to re-submit. I hope that it’ll be settled by Thursday.

Motorbike
Tires have been changed to tubeless. Changed the motor oil and its filter. It’s not hard to maintain this baby. Normally, we must change every 2500km but for me, I change every 2000km and make sure that it’s the original oil to maintain good health of the bike. So, for that reason, I will carry lotsa oil filters! Won’t be carrying motor oil as I can always get it along the way.

I have already got the Malaysia flag…Abg man Blackbird handed over to me just now. However, I still need Johor flag.

Maps
I won’t be using GPS. I am an old-school typical guy, so will be using only map. Have got that too in hands.

Anything else? Any suggestion?

Khoda Hafez.

Advertisements

15 thoughts on “Countdown…5 Days to go”

  1. salam bro…smoga brjaya utk solo ride ni dr gtrians johor..starting dkat mana bro? JB? pape pn org johor mmg best…good luck

    1. Salam juga dari Anak Johor….
      Budak JB beb….
      starting kat kl.Sabtu ni.10 AM.
      jemput semua anak Johor lepak kat sini.
      thanks bro

  2. seat moto tak tambah span ke? setahu saya seat motor modenas ni span dia tak tebal mana…kalau duduk lama-lama terasa macam duduk atas papan…tp kalau dah biasa ngan yang standard ok la..

  3. lagi satu nak tambah..cuba tanya kedai ada tak air filter k&n untuk motor gt ni…kalau ada boleh la pakai…kebaikannya tak perlu tukar air filter dengan kerap lagi satu kalau guna minyak enjin full sintetik tak perlu la tukar kerap sangat…boleh tahan sampai 4 ke 5K km n oil filter pun tak banyak pakai…kalau tak penuh satu box nak bawak oil filter je…

  4. Salam, tahniah dan syabas saya ucapkan pada saudara. Saya amat berbangga dengan usaha yang saudara lakukan ini. Hanya sokong moral yang saya mampu berikan buat masa ini. Insya’allah sekiranya dikurniakan rezeki olah Yang Maha Esa, saya akan cuba membantu saudara bagi menjayakan usaha murni ini. Saya yakin saudara berkemampuan untuk menjayakan misi ini. Saya akan mengikuti perkembangan perjalanan saudara dari semesa ke semasa. Malaysia Boleh, saudara pasti boleh. Saya mendoakan saudara dikurniakan kesihatan mental dan fizikal oleh Yang Maha Esa.

  5. Selamat jalan bro , maaf xdpt nk flag off di seri pentas bcz tgh fnl xm skg ni .. semoga Allah s.w.t mempermudahkan segala urusan bro:)

  6. salam 1 malaysia…sy doakan semoga perjalanan bro mendpt perlindungan dri Allah dan semoga berjaya…selamat bermusafir.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s