News: Kembara solo ke 27 negara (H/Metro)

Salam. Berita hari ini di Harian Metro:

Kembara solo ke 27 negara
Oleh Syanty Octavia Amry
soctavia@hmetro.com.my
2010/04/23

KUALA LUMPUR: Berbekalkan hanya sehelai seluar, kain pelekat dan dua helai kemeja-T seorang pengembara bebas, Mohd Hadi Hussien, 39, bersedia menjelajah 27 negara menaiki motosikal ‘kapcai’ dan memastikan impiannya tercapai.

Motosikal Modenas GT128 dengan nombor plat QSM17 digunakan itu hanya motosikal biasa digunakannya ke tempat kerja setiap hari, namun dengan semangat tinggi dia yakin mampu melakukan pengembaraan itu.

Tidak sabar memulakan jelajahnya, Mohd Hadi mensasarkan enam jam perjalanan sehari dengan motosikal berkuasa 128cc bermula esok.

Antara negara bakal dilalui termasuk Thailand, Nepal, India, Pakistan, Iran, Turki dan beberapa negara Eropah, kembara dijangka memakan masa empat bulan itu bakal berakhir di London.

Acara pelepasan kembara itu disiarkan secara langsung menerusi TV9 dari Sri Pentas pada jam 9.40 pagi esok.

Mohd Hadi ketika ditemui berkata, dia membuat persediaan awal selama enam bulan.

Katanya, segala kos sepanjang pengembaraan itu ditanggung sendiri berikutan ramai tidak yakin dia mampu melakukan pengembaraan dianggap agak mustahil itu.

“Keadaan ini sedikitpun tidak melemahkan semangat saya, malah membuktikan saya mampu melakukan kembara itu sendirian walaupun masih mengharapkan tajaan daripada mana-mana pihak dan terus menyokong saya.

“Saya sedar mungkin sesetengah orang berpendapat tidak masuk akal saya melakukan kembara ini dengan hanya menaiki motosikal biasa yang belum tentu dapat bergerak lebih jauh.

“Sebagai seorang yang sukakan cabaran, saya yakin saya boleh melakukannya kerana sebelum ini saya pernah melakukan kembara menaiki kereta dan motosikal tetapi kembara kali ini lebih mencabar kerana saya harus merentas banyak negara dalam masa hanya empat bulan.

“Pastinya setiap negara yang saya lalui akan saya pelajari pelbagai bahasa dan saya dengan bangganya akan mengibarkan bendera Malaysia dan melaungkan ‘Saya Anak Malaysia’,” katanya.

Kredit: Harian Metro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s