Coffee Break…….Thailand

Somewhere 400 km away from Bangkok, I stopped for fuel and coffee break. An old man approached me.

Old man: where u prom? (Where are you from?)
Me: err
Old man: u prom Malay, Singapore, Brunai? (Are you from Malaysia, Singapore or Brunei?)
Me: I am Malaysian
Old man: Berry guuddd (very good)
Me: thank you…
Old man: Where u going?
Me: Bangkok
Old man: Guud. U go holiday Bangkok? (Good. Are you on Holiday in Bangkok?)
Me: Yes
Old man: Bangkok no far….400 kilo only. Only poblem thai road no guuddd…malay road berry guud. (Bangkok is not that far, only 400km away. The only problem is the road is not good, I think Malaysia has far more better road)
Me: Thank you sir
Old man: What bike this? (pointing to Lil G) Malay bike? Made in Malay?
Me: Yes..Its Modenas…Made in Malaysia.
Old man: Thai no have bike…all outside come (Thailand doesn’t have locally-made bikes, all are imported or locally assembled)
Me: Hmm…
Old man: How cc bike? (What is the cc of the bike?)
Me: huh
Old man: 125?
Me: 128 cc uncle…
Old man: Waaa…berry guudd…look berry strong…(Wow! Very good..looks very strong)
Me: Thank you uncle
Old man: You go Bangkok..look look…ppl fight…ok? (When you reached Bangkok, be careful, there are people fighting, ok?)
Me: Ok. Thanks for the advice uncle
Old man: Malay no fight…all same same. Berry guud. Ok now i go. (Malaysians don’t fight, they get along really well. Ok, I must go now.)
Me: Ok

Proud to be Malaysian.
I am Malaysian.

Advertisements

34 thoughts on “Coffee Break…….Thailand”

  1. Itu org sudah pening dgn tunjuk perasaan di bangkok..
    400km sblm bangkok… Bang Saphan ya..
    Bro sampai sukhomvit jam berapa?
    tangkap2 la gambar tentera merah tu..

  2. Hee hee….this is juz the beginning of ur journey making new friends….started off with this funny old man! Interesting! Lil G n Hadi BOLEH! 🙂

  3. caya lah bro…maap le tak dapat bersama fL.Off tu ari tapi doa ku dalam perjalanan mu tetap selalu huhu.. caya lah esy.. biar CT (blom berkesempatan) pergi kelondon tapi stiker dah sampai cayalah..bange nye tampal stiker ITU..

    1. ntahnya modenas nih.. tak malu ke dpt publisity free dr customer sendiri. bukan calang2 punya publisiti lak tuh.. hmm

    1. betul tu aboy, they are more interested nak sponsor entertainment…kita hanya boleh lihat dan dengar sahaja…nak buat macamana, it’s their money.

    1. ya abon, yang pentingnya kalau kita sepakat tolong support bagi donation/contribution pada bro hadi, walaupun kecil, dia amat menghargainya.

  4. Bro,saya amat terharu dgn pengembaraan ini. Harap dapat mengenal diri sendiri dalam perjalanan ini. Kalau boleh nak minta bro masukkan lagi info berkenaan dengan prosedur untuk masuk ke negara luar dengan menggunakan motosikal. Kalau boleh letak gambar route sekali. Tq dan syabas…

    1. Thanks bro.
      dengan ada beberapa hari terluang ni akan saya gunakan untuk mengemaskinikan perjalanan ini.
      segala usul akan dipertimbangkan dan akan saya cuba post di blog nanti

  5. Salam kepada semua..jika betul betul ingin support Bro Hadi kita..nantikan kemunculan kempen “I Support I AM MALAYSIAN Rider” minggu hadapan..

    Tentang sponsor dari MODENAS, harap anda semua tidak mengeluarkan isi hati anda secara terbuka kerana ada kemungkinan para pegawai dari MODENAS sedang membaca ruangan ini. Untuk pengetahuan anda semua, Bro Hadi sudah pun approach MODENAS dan mereka sedang mempertimbangkannya..harap kita semua bersabar..

    Salam
    Admin

  6. salam bro,jangan lupa selalu panjatkan doa supaya perjalann yang ditempuh tiada halangan dan rintangan.Paling penting solat jangan tinggal tau…adios

  7. Secara jujur wahai modenas, aku tergerak hati dah utk consider beli moto yg bro hadi pkai tu..please consider to sponsor him..it’ll bring more business to u..good luck bro..

  8. ntahlah modenas nih!!!! baik sponsor kat saudara Syed Hussien ni drpd sponsor AF tuh.. xbbaloi lgsung!!!! skrang2x bglah sponsored ckit kat org yang nk hrumkn nama baik negara ni n motor buatan n barangan Malaysia nih!!! aiyoyo xfaham aku dgn modenas nih!!!

    1. thanks bro.
      lets hope they can contribute something to this event.
      an event thats gonna last for few good months and remembered by any riders and bikers out there how good is this bike.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s