Cerita tentang Kargo ka Nepal (Video)

Yours truly on video…talking about cargo to Nepal.

Advertisements

17 thoughts on “Cerita tentang Kargo ka Nepal (Video)”

  1. Salam…Visa Pakistan apa cerita bro?Aku harap ko sihat selalu hendaknya dan di permudahkan di sepanjang perjalanan..Yallaa..yaalaa…

    1. visa akan di usulkan di Nepal…..
      aku ok
      sihat.
      perjalanan jam di bangkok.
      susah skit nak mencilok dengan tong yg ada
      lu amacam bro?
      ada sihat?

  2. Apa barang kargo bro, tak yah nak cakap jelajah moto sampai ke London la… Macam muqarabbin je, kayuh basikal pastu naik keretapi, balik claim nak basikal… Tak mencabar la bro, ada duit semua boleh…aku pun boleh naik motor sampai ke US kalau kargo…. Mula2 respek gak la, tapi dengar kargo, hilang semangat ke askeran aku pada lu bro…

    1. Saudara AHAMAD Kamil,
      Saya sanjung dan respek semangat saudara.
      mungkin saudara mempunyai semangat askeran dan berjiwa pejuang.
      tentang mereka yg berbasikal… saya tidak tahu dan tidak mahu komen.
      saudara juga tidak berada disitu.
      komen dan kesimpulan yg saudara buat,terserahlah.
      fakta yang silap boleh membawa kepada fitnah.

      tentang ride saya ni,biarlah saya perjelaskan disini.
      Myanmar hingga kehari ini tidak membenarkan apa jua kenderaan untuk merentasi negaranya.
      jadi kalau kita nak jugak masuk negara dia dan nak tunjuk semangat keaskaran kita.
      saya jemput saudara buat dahulu dengan duit saudara sendiri.
      lepas berjaya nanti saudara boleh berkongsi dengan semua pembaca dan mendabik dada yang saudara sudah berjaya.dan boleh menjadi orang pertama didunia merentasi Myanmar.
      saya sudah merujuk dari mereka yg merentasi benua dan mengelilingi dunia.berpuluh buku saya baca,journal dan jugak blog mereka.
      bukan sekadar hentam keromo dan membabi buta untuk ride masuk ke negara orang.
      malah saya juga sudah merujuk kepada kedutaan dan wisma putra.

      saya tidak mintak untuk di “respek” oleh saudara dan juga tidak ingin bermegah.
      sekadar ingin berkongsi pengalaman dengan pembaca dan rider dan juga bikers yang lain.

      sekadar bertanya….
      brapa jauh dan sudah sampai mana brader ride solo?

      Anyway, it was just an opinion. Fire at will.

  3. Salam sdr AHAMAD Kamil,

    Saya rasa sdr ni sudah hilang pertimbangan terhadap program ini..program yg dari mula tidak meminta apa apa (baik duit ataupun harta benda)dari mana mana organisasi & syarikat..tidak menunjuk nunjuk dengan adanya penaung atau penaja yang besar bahkan tiada apa sekalipun yang diminta..

    Sdr mungkin berpendapat sedemikian..tapi fikirlah sendiri wahai sdr AHAMAD Kamil..anda ada buat apa apa yang menyerlah kan nama negara? Atau bangsa anda sendiri? Atau sekurang kurangnya, nama keluarga anda?

    Saya hanya seorang peminat, yang menyokong penuh hajat dan perjuangan Bro Hadi kita..memandangkan saya sendiri tak mampu membuatnya, jadi bila ada orang lain yang sebangsa dan se negara dengan saya yang membuatnya, the least I could do is give my support to him..faham tak bahasa London saya nie? kalau tak faham, takpe la..kalau faham..bagus la…

    Bukan respek yang mahu saya tunjukkan kepada matlamat Bro Hadi..tapi saya nak tunjuk kebanggaan saya..saya bangga dia sanggup berjuang bermati matian untuk menaikkan nama negara dan bangsanya kerana tiada siapa lain yang mahu membuat sedemikian..bangsanya yang lain (segelintir la..bukan semua) hanya mahu menjatuhkan negara dan semangat bangsa nya sendiri..lain kerja takde..macam Sdr AHAMAD Kamil la nampak gayanya…

    Saya rasa Sdr AHAMAD Kamil tak perlu la memohon maaf kepada sesiapa kerana selepas ini, kalau sdr AHAMAD Kamil tidak lagi meletakkan sebarang komen dalam blog ini, kami faham dengan sendirinya..sekian dari saya..

    Wasalam

  4. Salam,

    Ames,
    Aku tak kutuk orang pun.. Aku cuma support bro Hadi, cuma aku dengar kargo je, aku tak rasa ni jelajah motosikal sepenuhnya. Walhal ada alternatif untuk bermotosikal sepenuhnya. Mungkin bro Hadi terlepas pandang atau tidak berjumpa bahan bacaan tersebut.

    Bro Hadi,
    Aku bukan merendahkan semangat kamu, malah aku cuba komen untuk memberi kamu semangat berjuang. Aku pernah rite sampai ke India. Melalui China. Kamu boleh rujuk aku nanti. Aku doakan perjuangan kamu. Setiap manusia yang pernah merasa gagal sepatutnya lebih banyak berusaha mencipta kejayaan.
    Kerana kegagalan itu adalah satu jalan baru untuk kejayaan. Aku sokong sepenuhnya untuk kamu bro hadi. Kalau kamu rujuk lebih byk bahan rujukan, ada jalan yang tak perlu kargo. Aku ada sahabat yang dapat membantu kamu dalam melaksanakan misi kamu. Jangan terlalu stress, aku juga rider tegar seperti kamu. Aku harap kamu dapat semangat ke askeran untuk sampai di Kota London.

    Sirrah Airdna,
    Kamu memang melayu sejati. Aku tak pernah pertikai pasal pembiayaan Bro Hadi. Lagi satu aku nak bgtau kamu, tak perlu aku nak menunjuk-nunjuk apa yang telah aku buat untuk negara. Ramai orang tahu apa aku buat. Aku bukan penagih dadah ke atau kutu jalanan. Aku pun bagi sokongan juga. Cuba jangan jadikan isu besar. Aku tengah nak communicate dengan bro hadi. Mungkin boleh bagi idea kat dia. Dan terima kasih
    banyak untuk kamu kerana “ketuk dulang paku serpih”.

    To all,
    Nothing much can do kalau kutuk-kutuk orang tak bersebab. Aku sekadar komen di ruangan “comment”.

    1. Saudara.
      terserah pada saudara nak kata ni jelajah ka tidak.
      sememangnya ada laluan lain melalui jalan darat.
      malah ada jua melalui jalan laut.
      saya tidak memilih jalan itu.
      dan saya tidak terlepas pandang.
      saya jugak maklum tentang prosedur merentasi negara di utara sekiranya saya tidak menggunakan kargo ka nepal.

      saya tidak semampu dan sehabat keaskaran saudara untuk berbelanja menggunakan khidmat agen dari negara tersebut.

      saudara…
      sekadar bertanya..brader ride pergi India brapa ramai dan pada tahun berapa?
      sorang?
      2 orang?
      pakai motor apa?
      jalan jauh jauh mcm tu ada gambar?
      saya menjemput saudara postkan gambar disini dan sudi memberi ruang untuk saudara berkongsi pengalaman dengan semua pembaca dan rider disini.
      ilmu dan pengalaman yang ada itu boleh berkongsi dengan semua yang juga teringin belajar.
      tak payah la nak nanti nanti bro.
      skarang pon boleh.
      silakan.

      kalau saudara nak berkongsi kawan yg boleh membantu sila post kat sini kontek dia,email,nama company.
      ramai lagi yang nak belajar dan nak buat ride sebegini.
      jangan hanya sekadar cakap bro.
      pembaca ingin tahu dan ingin belajar.

      Khoda Hafez

    2. Kamil oklah kalau tak kutuk cuma saya rasa the statement ‘apa barang’ tu seperti agak keterlaluan…seperti mengutuk. Kalau kamil boleh ‘communicate’ dengan ayat yang sedikit berlapik, alangkah!

  5. Ahamad Kamil says:
    April 29, 2010 at 11:20 pm
    Apa barang kargo bro, tak yah nak cakap jelajah moto sampai ke London la… Macam muqarabbin je, kayuh basikal pastu naik keretapi, balik claim nak basikal… Tak mencabar la bro, ada duit semua boleh…aku pun boleh naik motor sampai ke US kalau kargo…. Mula2 respek gak la, tapi dengar kargo, hilang semangat ke askeran aku pada lu bro…

    : Ini bukan support bro..kalau betul ada kawan boleh bantu Bro Hadi cross dari Bangkok ke Nepal tanpa kargo, terus letak aje la kat sini nama dia..baru namanya membantu..

    Ahamad Kamil says:
    April 30, 2010 at 7:43 am

    Sirrah Airdna,
    Lagi satu aku nak bgtau kamu, tak perlu aku nak menunjuk-nunjuk apa yang telah aku buat untuk negara. Ramai orang tahu apa aku buat. Aku bukan penagih dadah ke atau kutu jalanan. Aku pun bagi sokongan juga. Cuba jangan jadikan isu besar. Aku tengah nak communicate dengan bro hadi. Mungkin boleh bagi idea kat dia.

    : Aku tak tahu pun apa yang kamu dah buat..anyway, since kamu takde langsung rasa bersalah ttg apa yg kamu dah tulis kali pertama tu, bermakna kamu tak faham la apa yg kamu sendiri perkatan dan apa yg saya, Bro Hadi dan Ames serta semua yg menyokong program ni maksudkan..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s