News:Pengembara terpaksa bermalam di balai polis

Harian Metro | 22 Jun 2010

KUALA LUMPUR: Pengembara solo, Syed Ahmad Abdul Hadi Syed Hussien, yang kini berada di Pakistan terpaksa melalui pelbagai rintangan dalam merealisasikan impiannya mencatat sejarah rakyat Malaysia pertama mengembara secara solo ke seluruh dunia.

Bagaimanapun, dalam perjalanan dari Islamabad ke Taftan, dia terpaksa bermalam di balai polis sepanjang perjalanannya ke bandar sempadan Pakistan-Iran itu.

Pengurus Program IAMALAYSIAN, Harris Andria berkata, penunggang gigih berusia 39 tahun itu memulakan perjalanan dari Islamabad menuju ke Dera Ismail Khan, Pakistan kira-kira jam 5 pagi waktu tempatan, Jumaat lalu.

Katanya, dalam perjalanan 500 kilometer (km) itu, dia berhadapan sekatan jalan dan diarah melaporkan diri di pos keselamatan setiap 10 km perjalanannya, malah disoal siasat.

Difahamkan, dia juga berhadapan kepayahan suhu tinggi mencecah 45 darjah celcius sepanjang perjalanannya di padang pasir dan pergunungan.

“Malangnya, sebaik tiba di Dera Ismail Khan di wilayah North West Frontier Province (NWFP) dan melaporkan diri di balai polis daerah itu, dia tidak dibenarkan meninggalkan pekarangan balai atas faktor keselamatan berikutan beberapa kejadian penculikan dan pembunuhan rakyat asing serta pengeboman di daerah terbabit.

“Saya kemudian dipindahkan ke balai polis di daerah Punjab kira-kira jam 1 pagi waktu tempatan hari berikutnya kerana ketegangan yang semakin memuncak,” katanya.

Translation:

SOLO RIDER HAD TO SPENT HIS NIGHTS AT POLICE STATIONS

KUALA LUMPUR: The Iamalaysian solo-rider, Syed Ahmad Abdul Hadi Syed Hussien, who is in Pakistan, had to go through obstacles in realising his dream to be the first Malaysian to ride solo across the world.

However, he had to spent his nights away at all police stations en route to Taftan, the bordering town of Pakistan-Iran.

The program manager, Harris Andria said, the 39-year old rider started his journey from Islamabad to Dera Ismail Khan, Pakistan at about 5am local time last Friday. According to him again, during the 500km voyage, Hadi encountered countless roadblocks and was instructed to report at security check points situated at every 10km along the way. He had also been interrogated.

It is reported that with the rising temperature of 45°C, the frequent stops along the desert and highland routes makes his mission even more harder.

Unfortunately, as soon as he reached the NWFP Federal Territory, Dera Ismail Khan and after reporting at the local police station, Hadi was prohibited to leave the police station as an extra precautionary measures, following the kidnapping and assassination of foreigners as well as serial bombings in the district recently.

“I was then transferred to a police station in Punjab district at about 1am local time due to the escalating turmoils in Dera Ismail Khan,” he conveyed through an sms from the police station.

Advertisements

24 thoughts on “News:Pengembara terpaksa bermalam di balai polis”

  1. owh hadi…
    i’ll pray for your safety…

    “anything that dont kill you, make u stronger..”
    be strong bro…i’ll buy u a cup of coffee…

  2. Salam…..
    sy berdoa agar saudara kite ni di hindari dari segala musibah yang melanda n mendatang….semoga perjalanannya selamat pergi n kembali ke tanah air…

    Amin

    Che Gu Jambang

  3. Bermalam kat balai?maksudnya tidur dalam lokap lah tu?ke dalam kawasan balai tu ada rumah penginapan?tu semua utk keselamatan bro gak kan,save budjet apa…

  4. haha hampa ni. tdo kat balai polis 2 xbermaksud dlm lokap la. mgkin ada tmpat menginap ke cmne ke. tu tunggu update dari Bro hadi la.
    admin x dak pape brita ke keadaan Bro hadi?

    smoga Allah permudahkan perjalanan bro. Insyallah niat yang baik akan dipermudahkan. harap2 la Bro hadi xdak pape. kene keluar dari sana secepat mungkin la.

    hope pasni dpt elakkan dari masuk ke kawasan yang sedang bergolak tp nak wat cmne kita hanya merancang Allah menentukan

  5. Kami hanya terima berita sepertimana yang anda semua terima juga..semuanya dari Bro Hadi..tak perlulah kita semua fikirkan yang negatif, mari kita panjangkan doa dan zikir kepada NYA sambil memohon keselamatan dan kesejahteraan Bro Hadi..

    InsyaALLAH tiada apa apa yang serious..tak lama lagi ada la tu update dari Bro Hadi…

    Salam

    ~Admin~

  6. Memang di Pakistan tak habis-habis konflik internal antara mereka…..saya do’akan semoga selalu dalam lindungan Yang Maha Kuasa,…Beb…

  7. Semoga selamat dan dapat meneruskan perjalanan seperti dijadualkan… adalah lebih selamat bro hadi keluar dari kawasan konflik dengan bantuan polis sana…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s