The truth

Some says I made up story about this, but here’s the truth:

Click to enlarge

Credits to bro Cody Johari for taking his time digging the cache file!

Advertisements

78 thoughts on “The truth”

  1. elok sgt lah tu. muka tak malu nak kata org. tak sedar sponsor kiri kanan atas bawah depan belakang ngaku self sponsor. nak collect duit konon tapi tido hotel mewah. hmmm
    Bro, biorla si luncai2 tu terjun dgn versys nya.. just continue your ride. doa kami sentiasa mengiringi.. insya Allah

  2. salam…ini kali pertama saya buka website ini…itu pun setelah saya terdegar cerita di kedai kopi tentang hinaan dan kutukan dari team yg pi ke london tu..saya terharu dgn pergorbanan bro hadi….barulah saya tahu rupanya ada seorang rakyat malaysia pusing dunia dengan duit sendiri dan dgn motor kapcai sahaja…harap bro hadi bersabar…biarlah mereka nak kutuk atau hina…insyallah semoga allah selamatkan perjalanan bro..

  3. mentang-mentang ler depa pi sana dengan moto besar..duit banyak,mewah,sponser sana sini..menteri dok sokong..panggil org akbar..heboh sana sini cari glomour…nak semua org malaysia tahu yg depa tu duta…nk buat perpustakaan ler…depa ni ikhlas ke tidak? aku langsung tak respek pada puak 4 ekor yg pi ke landon naik moto besaq nih…depa langsung tak ada budi bahasa..miskin tingkah laku..sombong bodo…sabaq hadi…allah bersama mu..

  4. sabar bro hadi. Yang penting ikhlas. Itu yang membezakan saudara dengan diaorg semua. Show them a true spirit of malaysia…Kesopanan dan Kesusilaan.

  5. dlm puak 4 org tu adalah sorang yg paling belagak sikit…aku selalu jugak tgk tulisan dia kat forum yg lagi satu tu..memang selalu dok tulis lebih kurang ajer,kadang dok kutuk org dgn selamber ajer…tapi aku dok diam ajer..tak mau nk komen apa2..tapi kali ni aku tak boleh tahan…makin benci nengok nyer…sabaq hadi…allah ada..biar ler depa nk kata apa pun…depa tu lebih nk tunjuk riak ajer..

  6. bro.let bygone be bygone.move forward…i believe in you and all malaysian of course

    again.write up your real adventure experience.that is the difference between u n them.

  7. bro,.. keep up the good work. your effort is worth hundred times better than them.

    all the best with your journey bro. enjoy the ride. ๐Ÿ™‚

  8. Bro Hadi,saya amat berharap agar jangan patah semangat. Yang penting Bro selamat tru out the journey,Insya Allah. Satu lagi yang penting kami dapat baca ride report Bro dengan lebih baik. Kami sentiasa mendoakan semoga Bro selamat sentiasa.

  9. sabar la bro hadi…dia org dr golongan atasan..kita ni dari golongan bawahan…kene byk2 bersabar…aku pun duk follow jg blog dia org hari2…terkejut jg masa baca itu hari…tp x pe, dgn mcm2 kututkan harap bro hadi akan lebih bersemangat…kami semua berdoa agar bro hadi selamat smp ke london…

  10. shuhir “likes” semua comment di atas ๐Ÿ˜€

    sabar bro. saye ade terdengar hari tu pasal diorang kutuk2 bro. tapi mase tu takde pulak nampak bukti. takpe la, dugaan di bulan puasa kot. nasib la tu, dah pakai kapcai. mane la layak nak bersaing dengan moto2 besar ni. moto kapcai kan mat2 rempit, posmen ngan apek jual sayur je yang pakai…

    1. takkan siang malam nak pakai motor besar.
      boleh jatuh riak tu bro.
      kadang kadang kena la jugak panaskan kapcai tu bawak gi pasar ka,teh ka,gi masjid ka

  11. Nasihat org2 lama (otaimer) tentang blog dan dunia cyber ni. Sebelum nak type sebarang msg @ kata2… x kira live chat, email, dan apa jua media yg bersangkutan. Fikir sedalam-dalamnya. Anda mungkin akan di sumbatkan ke penjara (ISA). Apa2 jua kata2 mungkin tiada makna bagi kita.. tapi siapa tahu pandangan org lain dgn penulisan kita itu. hehehehe Good luck ppl.

    Some one yg kenal dgn mamat2 motor besar tue gi le nasihat kan dia org kesian aku tengok ๐Ÿ˜›

  12. udah udah la tu, tutup buka teruskan perjalanan…move forward maaa…bulan2 posa ni bersangka baik la sesama kita,kang x pasal2 dpt dosa jer dok mengata kat orang…dedua2 aku kenal, xyah la yg lelain mengapi2kan lagi dah…jom pakat doa di bulan ramadhan ni moga2 perjalanan depa selamat hendakNya…

  13. saya mendoakan semuanya berjalan lancar..sedih juga jadi mcm nih..
    kesian hadi..sampai hati depa memalukan hadi mcm tu..apa pun bersabar ler hadi..

  14. Apa kata kita ramai ramai sokong bro hadi kita dengan beli t-shirt IAMALAYSIAN ? Kalau kita ramai ramai pakai baju IAMALAYSIAN hari hari promote, disamping dapat promote Bro Hadi dan usaha dia, dapat gak kita bantu dia..biaq pi lah dgn org lain…tak guna berkokok kalau kita tak bantu…saya dah beli t-shirt, anda bagaimana??

  15. Hi Bro Hadi… Saya memang terharu dengan usaha abang yang contoh terbaik untuk idea “1Malaysia”. Kalau lah saya, mesti sakit ahri dengar orang lain kutuk kita!! Anywa, pada saya journey bro memang ikhlas and very inspirational!! Keep it goin.. let the sponsors regret for choosing the wrong people!!

  16. Bro Mutanic,

    maaf, bukan x nak bersangka baik, sedang usaha nie..tapi masih susah nak bersangka baik pada org yg telah bersangka buruk..

    persetankan siapa,berapa & apa yg sponsor mereka…x perlu tahu..tp x salahkan nak minta maaf secara terbuka (kalau betul silap)kan?

    my 2 cents..

  17. Apa masalah artikal expedisi 1 malaysia.. ok jer.. xda pun kutuk Hadi.. diorg tidur hotel 5 star ke berlagak ke motor besar ke dorg ada benda.. diaorg pun dah sampai Istambul dgn kembara kental.. SO korang yg pot pet2 just cakap mcm burit ayam.. aku nak tanya dah beli kopi utk Hadi ada support Hadi?? klu takat pot pet tulis sokong hadi support hadi sape pun boleh.. Hah tunggu apa lagi beli kopi utk hadi beli t-shirt hadi beli smpi 10 support RM utk Hadi.. jgn takat bercakap..kutuk org berlagak… tapi kita pulak xda benda nak d lagak kan.. bodoh…

  18. to rela, kalau tak buat salah knape delete+edit ‘rode to nowhere’? berani kerana benar, takut kerana? tolong sambung abg rela ๐Ÿ™‚ .. saya ikuti tiap2 hari ekspedisi EM1M & iamalaysian.. mmg itu yang terjadi.. memula tgk rode to nowhere alih2 esok dah hilang.. takut ke? kui kui

  19. Salam sejahtera saudara Hadi, (dan juga para komentar-komentar lain yang mengunjungi blog ini)

    Maaf kerana mencelah ya. Tak berniat apa-apa, ni bulan puasa ni, jadi take it with a pinch of salt lah (termasuklah saya sendiri!)
    Mula-mula saya terbaca yang pasal berita ni. Sedih juga lah bagi orang Malaysia nak kutuk-kutuk cam ni.

    Kepada saudara Hadi, kuatkan iman, banyakkan bersabar. Apa yang saya faham, tagline ‘I am Malaysian’ ni adalah pilihan saudari Hadi untuk melambangkan saudara Hadi sebagai seorang rakyat Malaysia. Biarlah kalau orang yang naik Versys nak kata ‘ride to nowhere’, tapi sekurang-kurangnya, ‘nowhere’ kalau kita andai as ‘nothing’ pun, kalau itulah permulaan, sekarang ni saudara Hadi ada ‘something’.

    Yang diorang punya program, saya rasa tujuannya lain, program ride Saudara Hadi pun lain. Tapi kalau saya dalam ‘shoes’ saudara Hadi pun, memang agak menyinggung perasaan komentar itu. Tambahan lagi yang kes laptop Lenovo tuh, memang nampak sangat lah different treatment.

    Tapi saya amat menyukai untuk ‘keep an eye’ atas blog Saudara Hadi ini, sebab kandungannya, pembentangan (presentation), suasana pengembaraan Saudara Hadi, semua memberikan satu ‘gambaran’ rider yang agak ‘down to earth’. Memang macam seolah olah diri kita ikut ‘riding’, biarpun sebagai pembaca saya bukan di sana bersama-sama saudara Hadi. Cuma, perasaan yang ditimbulkan, dibangkitkan seolah-olah begitu.

    Jadi, janganlah ‘get distracted by detractors’. Saudara memang membanggakan riders Malaysia dari segala ‘kaum’ (moped ke, skuter ke, SBK ke, etc) ๐Ÿ™‚

    Salam dari Sabah!

      1. Bro Hadi, nak suggest sikit;

        pasal laptop Lenovo bro Hadi ni, sekarang ni sebab bro Hadi dekat Pakistan, apa kata minta team bro Hadi minta Lenovo hantar laptop bro gi Greece, at least bila bro dah balik nanti adalah laptop Lenovo bro dah sampai tunggu bro jer kat Greece tuh.

        At least tak lah laptop bro tuh kes hantar ‘to nowhere’ lagi kot?

        Ke Lenovo akan hantar lambat?

  20. to bukan orang besar..Oic ada paste edit and delete ke? xtau plak hal tu.. klu ada artikal asal boleh tlg masukan semula.. nak tau juga..

  21. Aku dapat dah yg asal..betul depa perleceh Hadi.. Memang bikers Sial… Biker bodoh..

    Day 44 Turkey: Istanbul
    12 Aug 2010: Visited the Ambassador, Dato’ Saipul Anuar and well entertained by the Defence Attache in Ankara, Col Abu Sufian and family for “berbuka puasa” together with Mr Hadi – I AM MALAYSIAN – who end up in Ankara too…n who rode to nowhere. Hahahaha! Superb “roti jala n udang masak petai” menu by Kak Zan, Col Abu Sufian’s wife! Thank you and keep in touch.

  22. to rela : inilah post yg sudah di delate oleh pihak admin EM1M..ramai pihak yg tak puas hati dgn comment team EM1M..mereka sepatutnya malu dgn bro hadi…tak mustahil satu hari nanti media lebih focus kepada bro hadi dari pada ke EM1M..mereka dari negara yg sama ke negara yg juga..bezanya EM1M ride secara group,mereka dpt sponser motosikal kawasaki,mas,givi,utusan dan mcm2 lagi..mereka mewah dari segala segi,makan mewah,hotel mewah,liputan media…mereka dpt sponser sana sini…TETAPI bro hadi pergi tanpa sebarang sponser…modenas pon tidak memberi kerjasama…bro hadi habiskan 40K wang simpanan sendiri..tidor dlm khemah,ride sorang2..tanpa bantuan sesiapa…ini yg membuatkan rakyat malaysia sgt kagum dgn bro hadi…dan apabila EM1M menghina bro hadi..ramai pihak yg terluka…ramai lg bikers yg lebih kaya raya dari team EM1M…tapi meraka tak hina budak yg naik kapcai….maaf jika ada tersinggung..

  23. Aku cadangkan bila Hadi balik nanti gerakkan semua biker-biker yg sokong hadi peminat-peminat hadi..kita sambut dia ramai-ramai..for me hadi adalah orang pertama Malaysia ride london secara solo guna motor cc kecik.. dan yg aku tau solo rider pertama Malaysia ada lah arwah Suhaimi org Penang pakai BMW GS110 2kali ride ke Mekah dan 2kali solo ride round the worldjuga xda sponser.. tapi sayang kesih dia cuma kawan-kawan saja yg tau.. Pasal group EM1M bagi aku just rombongan Cik Kiah cara baru.. naik motor ramai-ramai rioh sekampong… bukan mcm rider dlm http://www.advrider.com real biker real adventure dlm site tu xda sape yg kutuk sape sume support sume explore word spt hadi.. cuba baca “Sydney to London on a moped called Dot” dia naik motor posmen c90 dri australia ke london secara solo.. semua org support..xda pun kutuk.. dan banyak lagi kembara-kembara kental seperti Hadi dlm tu.. anyway aku sokong Hadi.. teruskan.. xpayah kalut nak cepat sampai london.. klu duit ada sponcor ada pergi jauh lagi..tapi jgn lupa report sekali dgn gambar utk kita kongsi sama… TQ

    1. satu cadangan yg bagus.usul disokong.

      lain orang lain cara penyampaian dan cara ride mereka.
      kita datang dari negara dan budaya yg berbeza.
      pendedahan juga tidak sama.
      bagi orang barat.merantau sorang tu biasa.
      naik motor pusing dunia tu biasa.
      naik motor besar ramai rami luarbiasa bagi diorang.
      mereka pelik kenapa orang malaysia suka ride big group.
      pernah juga di tanya.
      apa orang melayu ni penakut ka jalan jauh ramai ramai?
      tak nak tido kemah,manja sangat orang melayu ni ka?
      nak hotel yg best ja,backpackers atau dorm tak nak.
      itu yg overlander lain tanya aku la.
      sepanjang yg aku jumpa ride ni laa.

  24. Aku pernah ride sama Hadi tahun lepas rasa nya VOG group Hat Yai Kulim Penang Seremban.. korek-korek gambar tapi xjumpa klu ada pun telampau jauh..

  25. modenas terbaek! orang italy pegi vietnam dari kl naik moto diorg dijulang2kan, org tempatan pegi london dari kl naik moto diorg dianaktirikan.. salah siapa? kera kat hutan disusukan, anak kat rumah mati kelaparan..

    1. itu namanya realiti hidup bro.
      company anak bangsa.
      bukan nak jadikan sentimen bangsa atau perkauman.
      tapi business opportunity lost for them.
      talk about product testing and reliability.
      not just 4000km tested by the italians.
      i hv pictures and videos from the desert to the snow. to the rain.
      go figure

  26. salam ramdhan,
    dah lama x jenguk kat site bro.
    alih terbaca lak pasal rider moto besar nih..
    sy bukan nk komen psl ape yg 1 mysia rider komen. moto dh cc besar. sponsor lg tu.. mcm mana boleh dpt sponser yng byak2 tu? mst ad gak org besar2 gak kan.. bila dah sponsor nih.. so x da cabaran yang sebenar. mcm naik flight je . ..
    mcm jgk msuk hutan.. jelajah denai dgn jln ats jambatan bebza btol..

    yg nak diherankan ttg sponsor2 nih.. nampak dan jelas adanya taraf sesuatu yang diletakkan. tgk tv3.. terang2 kat situ disponsornya.. kenapa iam malysia sebaliknya sedangkan pelepasan di stesyen tv3.. adakah ianya hanya utk mengisi cerita dan berita dipagi hari?.

    dunia hari ini , pangkat, harta, memainkan prananan yang ckup tinggi.

    mgkin niat dan tujuan mereka adalah baik utk mmbantu anak yatim..terpikir la dijenak fikiran ini berharap agar kembara 1 malaysia akan mampu mengandakan sumbangan dari para sponsor2 dimuka bumi ini. mungkin jumlah sponsor 100 ribu menigkat kpd 100 juta. manalah tahu dgn izin-Nya.

  27. saya kira anda sangat tabah dan mereka lebih berperancangan…
    tentang sikap…ada yg baik dan kurangnya…mungkin jenaka yg tidak menyenangkan…itu sahaja…

    saya meminati hasil kembara anda semua…chill!!

    1. Bro Moose..err..tunggu je tahun depan..geng Kembara Umrah buat lagi skali kot..dah ada org buat la bro gi naik Haji guna moto..tapi moto besarla..mungkin Bro Moose nak mulakan naik moto cc kecil ke??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s