Another solo Adventure rider

Her name is Anita Yusof.
let me share with you her dreams.

setahun yang lalu…dia ada msg aku kat dalam FB.
menyatakan impian dia.
her dream to ride solo to the “Stans ” countries..
aku tanya dia balik…
dah lama bawak motor?
dia jawap tak pernah bawak motor,motor takda,lesen pon takda.
aku cakap balik…Makcik……aku ni bukan driving school.
aku tak ajar orang camna nak bawak motor.
go get a bike,gain some experience and come back to me.

and she did.
lepas 2 minggu dia dtg kedai…
dengan harapan yg tinggi.

Motor baru beli..Lesen baru dapat..

dengan degilnya,semangatnya.
nak belajar mcm mana nak jadi adventure rider.

aku bagitau dia…
nak jadi adventure rider ni tak susah.
tak macam nak jadi overlander atau group riding atau konvoi.
cuma kena banyak membaca,research,planning.

banyak faktor lain jugak…
cuma tak kesampaian kalau aku nak tulis kat sini.
bukan sekadar ada duit,ada cuti,ada motor besar…kau boleh pergi ride mana ja kau nak.

anyway…
sambung cerita…
dia sudi dan sanggup nak jadi student aku.
sanggup menghadapi cabaran…dia katalah.
sebelom memulakan perjalanan..
aku bagi la dia brief dan intro skit…
camna nak handle motor..
camna nak buat plotting,planning,map reading,navigation,packing,choosing the right riding gear.dan banyak lagilah
secara kasarnya..aku turunkanlah ilmu yang aku ada ni…
terasa macham kung fu master la plak….

Selama 21 hari dia meluangkan masa…
dari Malaysia,Thailand,Myanmar,Laos,Sempadan China,Sempadan Vietnam,Cambodia,Thailand dan balik semula ka malaysia.
579568_10151192377062345_757151035_n

389600_10151216989832345_1473101248_n

Aku dari awal dah warning dia…
menda ni ketagih…
sekali kau dah ride jauh macam ni…
motor tu tak leh dok diam dah kat rumah….

dan sudah semestinya…
lepas habis dia ride intro ngan aku…
dia sambung ride gi thailand SOLO,
bawak lah sampai Laos,Borneo, Kalimantan…
yang mana rider dan abang kakak motor besar dalam Malaya ni tak berani nak buat solo…
Makcik ni selamba ja ride sensorang…
Makcik Kental..hahaha

Lepas aku balik dari Ride Khatulistiwa aritu..
dia ada datang kedai..
dengan Are Nim
sorang lagi anak murid aku yang kaki ride sensorang.
dah jauh jugak dia ride solo.
Habis dah dia pusing sampai ka Laos,Cambodia ngan motor dia sensorang.
baik kapcai mahupon Versys dia.

1013746_10151562091902772_253577590_n

420130_10150631823972772_42739737_n

sambungan cerita…
Anita ni baru ja balik dari ride gila sensorang ka negara STANS

941719_10151866117717345_8251439_n

sebelom dia bertolak ada lah datang sini,sembang ngan aku.
we go into details of the homework she did.
dari planning,kargo,visa,border clearance,security.
dia tau apa yg dia nak,apa yg dia nak buat.
aku dah ajar yg terbaik dan prepare her for her big ride.
apa pon terletak pada diri sendiri dan persiapan dia jugak.

26360_10151743462132345_1974250059_n

her big day came.
few days sebelom berangkat.
again…
setiap inci perjalanan dan persiapan dia nak aku check dan pastikan semua ok.
hari ahad yang panjang di gunakan sepenuhnya…

166082_10151863770827345_1918030045_n

and this is some pictures from her ride lah..
she made it home safe…
walaupon her “Dream” suffered badly…
adatlah kan..
naik motor ni.
sensorang pulak tu..
kat negara orang.
nasib bawak motor kecik..
kalau motor besar…
mmg tinggal terus lah jawapnya

1014368_10151913262592345_431953861_n

5356_10151913250627345_1053133736_n

292537_10151888631602345_221596312_n

426704_10151888441787345_1857807400_n

484780_10151876416332345_1252541089_n

936472_10151895217727345_2094604913_n

941833_10151895109882345_1268208013_n

1000174_10151912344997345_421059379_n

She lived her Dream…
Its not the bike…its the rider…

She made it ..
Sekarang makcik sudah peymes lah…

1044815_540556662648545_329876829_n

1010634_540561175981427_1193611733_n

She has made me proud…
All the best for her next venture..
errr…solo ridelah..

1017198_10151547245177772_1344117058_n

Advertisements

13 thoughts on “Another solo Adventure rider”

  1. Sape2 pun kalau dh blaja under sifu Hadi’s guidance, and after that u cannot go solo, than there’s something wrong with u lah…tu je aku boleh cakap…
    “SAYA SANGAT BANGGA MENJADI ANAK MURID HADI HUSSEIN!!!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s