When your life reaches a crossroad….go Ride

Nowhere
UP TO NOWHERE?

Travelling solo has its perks but most of the time, it’s just lonely roads heading some kind  of what I like to call “up to nowhere”. Well if I had the time and money and perhaps no one to care for (I still have my mum and NO I won’t say unfortunately tho :)) I wouldn’t mind making myself lost somewhere, riding all year round. I think the beauty of travelling; other than the majestic sightseeing, beautiful people and good scrumptious food that teases ones hungry belly; is having time for oneself. Time of quietness to reflect, thinking and to be free floating in our own thoughts,being lost away from troubles, until the only thing one can hear is just the wind whistling and one’s heartbeat drumming among the rumbling of the engine. Bliss

People have been bombarding me with questions about my rides ( no I’m not a Sifu, please) beckoning for answers. Usually i would prefer them to come by the shop for a chit chat. Easier that way. Some are practical questions about my bikes, places i visits, proper tires for the bike etc, but mostly, persistently asking on how much budget would one need for a journey like mine. My answer would be first, where do you want to go? They would casually reply with answers like, “I want to ride to Thailand”, “I want to ride to China” or “I want to ride just like you, to London and back”. So how much they ask? I paused, smile and then I ask again, Where do you want to go?

Before they could answer back I would quickly add some more, When I ask you where you want to go, my questions really means, where do you start and where would this ride ends? ( A ride is not just from point A to point B you know, remember it is call a “journey”?) How long do you plan for your ride(days of leave you get, off from work?off from responsibility what not?when is the exit plan? The longer you take the higher the expenses ), what kind of vehicle are you taking?, the bigger the machine the more you’ll spend on fuel and on other documentation fees, how many stops do you plan to have (hotel, food, necessities?), how many are you? (cause the more the merrier? hahaha no,because more people means a lot more to consider cause different people have different personalities, can you stand having them on the road? Can they stand you? Solo rider can simply adjust according to one’s need, not group ones tho)and lastly how are you as a traveller? (cheap backpackers hostel or five stars hotel? road stall food or high end restaurant? should you cook?). They ask me back, whatever do you mean? Being me, I smile

People that travel frequently would understand my point, there are more than “JUST MONEY”to start a journey. Especially if you are riding solo. The first and foremost I think would be your mental and physical health  (are you healthy enough? medication/vaccination, your medical history,can you handle crisis if anything happens? bikes broke down, disaster along the way, heat, coldness,accidents, do you have insurance?), Second would be how much time you have? ( away from work, family, parents, children, people who depends on you?) and  lastly only now you talk about the money factor ( owh before i forget, please add in your house rent, family allowances, and other monthly installments that you need to cater for into  the budget ). All three must be balance and then, and only then you can plot out the route to accommodate these three factors. If not you would only be rushing without abling to enjoy the ride and worst would end regretting to have taken the ride when you got back home. Remember I am writing as me, and how I would have done it. Different people might have different numbers on  their riding expenses based on their individual needs and desire. Maybe I can eat bread and cheese for the whole of a journey but you may not prefer to do so.

But if you are single person (or on a pension maybe?), only child with a huge trust fund to spend(or all your children have grown up), you sign your own leave, you are the boss (or you got no boss) , no pending installments, no ptptn loan hahaha pardon my jokes , nothing to care. Then by all means, the road is yours, go as far as you can. The world open for you to explore. Unless you are a daredevil all your life, living freely and doing rushing things makes you feel alive, then please by all means. The rides is yours. The consequences is yours too ;).

But as for me, as calculative and realistic as I am, I still believe that with good proper planning and good knowledge of where, what and how, you can give yourself a slack sometimes, especially when you reach a crossroad. Ahaaa, then the only  question that matters is not ,”to ride or not to ride”…but just “where to ride next” :).

Please come by the shop, we can eat drink and talk, sharing the rider rides views. Owh and bring your bike along. You are always welcome here at V Care Centre

*Some things I have written many times before alas good sharing is good sharing regardless

**Catatan dalam bahasa melayu**

Pertama sekali maafkan ayat sempoi aku. Perjalanan solo mempunyai nikmat tersendiri tetapi kebanyakan masa, ia hanya suatu perjalanan yang sunyi menuju apa yang aku suka panggil “entah ke mana”. Jika aku mempunyai masa dan wang berjuta, mungkin jika tidak ada apa yang perlu dijaga (aku masih mempunyai seorang mak dan TIDAK Aku tidak akan berkata malangnya :)) aku tak keberatan buat-buat hilang seketika di mana-mana, menunggang motor sepanjang tahun. Bagi aku keindahan sesuatu pengembaraan itu; selain daripada pemandangan yang indah, orang yang cantik2 dan makanan yang lazat2; adalah ia membolehkan seseorang itu mempunyai masa untuk bersendiri. Berada dalam ketenangan untuk mencerminkan diri sendiri dan untuk bebas terapung di dalam fikiran dan hilang seketika dari masalah kehidupan. Waktu di mana kita hanya boleh mendengar siulan angin dan denyutan jantung sendiri antara bunyi gegaran enjin. Perghh Damai

Ramai orang soal aku macam2, tentang pengembaraan bermotosikal aku ( jangan salah sangka aku bukan Sifu, harap maklum) cuba untuk mendapatkan jawapan. Biasanya aku lebih suka jika mereka datang sendiri ke kedai untuk berbual2. Lebih mudah dengan cara itu. Beberapa soalan adalah tentang motosikal yang aku tunggang, tempat2 yang aku lawati, tentang kesesuaian tayar motor dan lain-lain, tetapi kebanyakannya, selalu meminta jawapan kepada satu soalan yang sama , “berapa banyak bajet seseorang perlu untuk perjalanan seperti aku?” Jawapan aku mudah, “Nak gi mana, bro? Mereka akan menjawab, “Aku nak ride ke Thailand bro”, “Aku nak ride ke Cina” atau “Aku mau ride macam bro, nak ride ke London”. Jadi berapa bajetnya? Sambung mereka. Aku berhenti sebentar, tersenyum dan kemudian mengulang pertanyaan pertama aku tadi, “Kau nak gi mana?

Sebelum mereka sempat menjawab dengan cepat aku menambah, Bila aku bertanya kat kau “Nak gi mana?”, soalan aku sebenarnya bermaksud, Dari mana ride akan bermula? dan di mana ia akan berakhir? (Sesuatu perjalanan bukan bermakna dari titik A ke titik B saja, ingat ia dinamakan “pengembaraan”?) Berapa lama kau bercadang untuk perjalanan kau? (hari cuti kau?, off dari kerja?, off daripada tanggungjawab, pada keluarga etc?, bila kau bercadang untuk pulang? semakin lama kau mengambil masa di jalananan semakin banyak wang yang akan diperlukan), apa jenis motor? (lebih besar cc lebih banyak kau akan bayar untuk minyak dan yuran untuk dokumentasi kenderaan, berapa banyak hentian kau rancang untuk berhenti (hotel, makanan, keperluan?), berapa ramai yang akan turut serta? (Sebab kalau lebih ramai lebih meriah ke? Hahaha tidak, kerana lebih ramai orang bermakna lebih banyak kepala kau nak jaga sebab lain orang lain personaliti, kau harus menyesuaikan diri dengan mereka sepanjang trip, boleh ke?) Dan akhir sekali bagaimana kau sebagai pengembara? (Backpacker hotel murah atau hotel lima bintang saja? Kedai makan tepi jalan atau restoran mewah? Memasak?). Mereka tanya balik kat aku, apa aku maksudkan? Aku sengih…

Orang-orang yang kerap mengembara akan memahami maksud aku, terdapat lebih banyak pekara penting dari hanya memikirkan tentang “WANG” untuk memulakan sesuatu perjalanan. Terutamanya jika kau menunggang solo. Tapi yang paling utama ialah tiga faktor penting. 1. Yang pertama ialah faktor kesihatan mental dan fizikal diri ( tubuh badan kau sihat? Ubat / suntikan vaksin dah ambil?, apakah kau boleh mengendalikan krisis kalau terjadi sesuatu? Motor rosak, bencana di sepanjang jalan, sakit, Tahan tak cuaca panas melampau atau kesejukan hingga ke tulang?, kalau terjadi kemalangan boleh tak kawal keadaan?, kau ada insurans? Adakah kau bersedia mental dan fisikal untuk menghadapinya?), 2. Yang kedua berapa banyak masa yang kau ada? (Tidak bekerja mengambil cuti tanpa gaji, tanggungjawab pada keluarga, ibu bapa, anak-anak, orang-orang yang bergantung kepada kau?) 3. Dan akhir sekali barulah meletakkan faktor wang dalam isu persediaan perjalanan (owh sebelum aku lupa, sila tambah duit sewa rumah, elaun keluarga, dan ansuran bulanan lain yang kau perlukan ke dalam bajet. Kita pergi berjalan tapi benda2 ni kena fikir juga beb. Anak bini nak makan apa. Apa kau ingat berjalan tu bleh melenggang lupakan family ke? Kalau apa2 jadi?). Ketiga-tiga harus saling mengimbangi dan kemudian, dan hanyalah kemudian barulah kau boleh rancang laluan perjalanan berdasarkan ketiga-tiga faktor di atas. Jika tidak, kau hanya akan tergesa-gesa tanpa mampu menikmati erti pengembaraan sebenar sepenuhnya dan yang paling teruk semua memori akan berakhir dengan penyesalan telah melakukannya apabila kau pulang semula ke rumah. Perlu ingat aku menulis seperti aku, dan bagaimana aku akan melakukannya.

Tetapi jika kau masih bujang (atau mungkin dah pencen?), anak tunggal dengan tabung amanah besar untuk dihabiskan, “berak duit” lah aku selalu kata (atau semua anak-anak dah besar), kau yang sain surat cuti kau sendiri, sebab kau bos (atau kau dah takda bos), tiada lagi ansuran yang belum selesai (takda hutang beb), tak ada pinjaman PTPTN hahaha sori aku buat lawak, takda siapa untuk dijaga. Maka dipersilakan, pergilah mengembara, pergi sejauh yang kau nak. Dunia ini untuk kau terokai. Kecualilah kalau kau memang sukakan cabaran, hidup bebas dan melakukan sesuatu tanpa perancangan “dare devil” lah konon. Hanya dengan cara itu ia akan membuat kau merasa hidup, maka silalah. Tapi ingat apa2 yang terjadi dikebelakangan hari, awak juga yang kena tanggung tau.

Tetapi macam aku cakap, ini cara aku berfikir, walaupun aku terlalu berhati2 dan lebih suka bersikap realistik, tapi aku masih percaya bahawa dengan perancangan rapi dan pengetahuan yang baik tentang di mana, apa dan bagaimana, kau boleh memberi diri kau pengecualian sekali sekala sewaktu perjalanan, terutama apabila kau tiba di satu persimpangan dan semua pilihan itu nampak best 🙂 blaka . Haa masa tu satu-satunya soalan yang penting ialah, bukan “nak ride ke tak nak ride?” … tetapi hanya tanya diri “Nak ride mana seterusnya” :). Pelan-pelan kayuh beb

Apa2 pun,jemputlah datang ke kedai, kita boleh makan, minum dan berbual, berkongsi pengalaman bersama. Owh bawak le motor servis sekali. Baru syok sembang

  • P.s Sesetengah perkara yang aku tulis telah banyak kali diulang sebelum ini, tapi pada aku perkongsian yang baik adalah tetap satu perkongsian yang baik tanpa mengira berapa kali ia diulang.

HadiStation

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s